The Big Apple

De Dude zit voor zijn huis in de zon. Hij verteld dat hij eindelijk naar New York City is geweest. Hij kent die stad natuurlijk als zijn broekzak, hij was er alleen nog nooit geweest.
Dat zit zo. De Dude is een sucker voor Amerikaanse films uit de jaren zeventig. Sowieso het favoriete decennium van de Dude. Ik vraag wat hij allemaal gezien heeft.
‘Ken je die scene in The Warriors met dat Wonder Wheel op Coney Island. Daar moest ik naar toe. Warriors come out to play-i-ay.
Op de terugweg zijn we uitgestapt in Bensonhurst. Dat was vroeger het Little Italy van Brooklyn. Merk je nu niks meer van, allemaal Latino’s en Chinezen. Maar ja, ik wilde een pizza eten bij Lenny’s. Weet je wel, waar John Travolta in Saturday Night Fever ging eten. Dat viel tegen man, die tent swingt niet meer. Toen even over 86th street gelopen. Daar is de mooiste achtervolgingsscene uit de filmgeschiedenis opgenomen: onder die elevated subwaytracks in The French Connection. Man, ken je klassiekers.
Ik ben ook nog naar Gleason’s Gym geweest: legendarische boksschool. Daar trainde De Niro voor Raging Bull. Was trouwens een natural, die De Niro; Lamotta himself vond hem een goede middleweight.
Waar ben ik allemaal niet geweest. Te veel om op te noemen, man.
Maar het is wel verandert sinds seventies. We logeerden in Bedford-Stuyvesant, dat was vroeger een gritty neighbourhood. Daar speelt die undercover scene in The French Connection. Dat is een beetje hippe wijk geworden, niet meer wat het geweest is.’

Ik was zelf een paar jaar geleden in New York en zag op klaar lichte dag deze man zitten in Williamsburg. En nee, er stond geen filmploeg omheen. Let op zijn roze sokjes.

Lees hier wie de Dude is.

Mobster
Mobster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *