Vogelaar

“Ik ben een systeemvogelaar. Kijk, je heb van die vogelaars die rennen er met z’n allen op af als er ergens een zwarte wouw wordt gespot; en dan strepen ze hem af in hun boekje. Maar ik observeer vogels in hun dagelijks doen en laten.
Zo bijzonder is de kokmeeuw niet, maar als je ze een tijdje in de gaten houdt ontdek je van alles. De ‘Geel EHNP’ bijvoorbeeld, die zat altijd in het midden van de groep. En week, na week, na week zie ik hem naar de buitenkant verhuizen. Opeens is hij weg, dood natuurlijk.
Ik sta hier altijd door mijn kijker te turen naar de ringen om hun poten. Die gegevens stuur ik aan een onderzoeker. Die klaagt soms dat ik zijn onderzoek vervuil: driekwart van zijn waarnemingen komen van mij. Drie jaar geleden zat ik nog bij de alcoholistenclub hier in het park. Nu heb ik deze verslaving; dit is leuker.
Afgelopen najaar zie ik de ‘Wit LKW’ rechtstreeks uit Scandinavië komen vliegen, en precies landen op het paaltje waarvan hij in het voorjaar vertrok. Die vogels kunnen beter de weg vinden dan wij. Die hebben geen last van ruis. Mensen hebben bij alles wat ze zien een herinnering of een mening, dat zit maar in de weg.”

Noot voor de echte vogelaar: Ik weet niet zeker of ik de kleurcodes van de ringen goed onthouden heb.

Gerard de vogelaar

Gerard de vogelaar

In december 2010 fotografeerde ik Frank Majoor tijdens het ringen van de vogels.

Frank Majoor ringt een kokmeeuw

Frank Majoor ringt een kokmeeuw

  1. Pingback: Wendy & Wahid

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*