Bokssport

Eén van mijn eerste herinneringen:
Ik moet drie geweest zijn. We woonden in de Botterstraat, Banne Buiksloot. Ik werd wakker uit mijn middagslaapje, klom uit bed op zoek naar mijn moeder. Toen ik haar niet kon vinden in huis rende ik huilend het balkon op. Een voorbijganger riep naar boven wat er aan de hand was. Hij belde aan bij alle buren. Even later kwam mijn moeder binnen, tilde me op en nam me mee naar de buurvrouw. Daar moest ik stil zijn omdat er televisie werd gekeken. Een opgewonden stemming: Olympische spelen, boksen. Ik zat op schoot. Die donkere man in de ring kende ik. Hij woonde naast ons.
Het was James Vrij, de buurjongen. De familie Vrij woonde naast ons op de trap. James kwam voor Nederland uit op de Spelen van München en mijn moeder wilde zijn partij natuurlijk zien. De dag daarvoor liep de controleur van het kijk- en luistergeld door de straat. En omdat wij notoire zwartkijkers waren had mijn moeder de tv losgehaald en in de kast geduwd. Daarom had ze mij alleen gelaten. Daar moet mijn liefde voor de bokssport zijn begonnen.
James Vrij verloor in twee ronden van de Hongaar Kajdi; dertig augustus 1972.
James vader, Harry, bokste bij ome Bep. De club zijn waar ik jaren later ging boksen. Ome Bep was een idealist die meevocht in de Spaanse burgeroorlog, en bovendien een begenadigd bokser. Hij werd vier maal Nederlands kampioen lichtgewicht.
Voor ome Bep gold: niet lullen maar poetsen. Of je nu wedstrijdbokser of recreant was, als je niet hard genoeg trainde, kon je je aan gaan kleden. Zo stuurde hij eens een talentvolle bokser weg die tegen zijn aanwijzing in te aanvallend bokste; hij hoefde niet meer terug te komen. De tucht wierp zijn vruchten af. De club leverde kampioenen af in de verschillende amateurklassen.
Kampioenen hebben niet meer op de club. ‘The art of self defence’ is ingehaald door kickboksen. Of toch, één: Muhammet Uysal was Nederlands kampioen A-klasse. Hij bokste op ons gala tegen hoofdtrainer Henk Sleijfer. Ook geen geringe vechter; won menig partij in de B-klasse.
Ach, kijk zelf, zijn het niet allemaal kampioenen?

Galaatje

Galaatje

Hesp

Hesp

De jonkies

De jonkies

Rondemiss

Rondemiss

Gala SBK

In de hoek

In de hoek

Leverstoot

Leverstoot

Gala SBK

Veteranen

Veteranen

Boxeur des Rues

Boxeur des Rues

Gala SBK

Incasseren

Incasseren

Kom maar

Kom maar

Gala SBK

Schleijfer tegen Uysal

Schleijfer tegen Uysal

Gala SBK

Gala SBK

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*